A hatékony tanulás titka egy 3 betűs szó

A hatékony tanulás titka egy 3 betűs szó

Hatékonyan tanulni könnyebb, mint azt a legtöbben gondolnák. Teljesen mindegy, hogy a gyermekednél szeretnél jobb iskolai eredményeket elérni, Te magad az egyetemen, főiskolán teljesítenél jobban vagy hosszú évek kihagyása után kezdesz el újra tanulni egy szakma, egy továbbképzés vagy egy új hobbi miatt.

Warren Buffet, a világ egyik leggazdagabb embere mondta, hogy az ideje 80%-át olvasással, tanulással, gondolkozással tölti. Hogy hogy tudja ezt megtenni?

Úgy, hogy mindenre nemet mond, nem foglalkozik felesleges dolgokkal. A 80/20-as elv alapján dolgozik, miszerint az eredmények 80%-át az erőfeszítések 20%-a hozza. Az elintézni való dolgok 80%-ára nem-et mond. Vagy nem fontos és egyáltalán nem végzi el, vagy kiszervezi másnak.

Mi köze van ennek a tanuláshoz és hogyan fogsz ettől gyorsabban tanulni?

A 80/20 –as szabályt az élet elég sok területére át lehet vinni.

Az e-mailek/ hírlevelek 80%-a (sok esetben inkább 90-95%-a) teljesen felesleges. Ami megmarad, azoknak a leveleknek is kb. 20%-a tartalmaz számunkra fontos információt.

A Nyelvtanulásban a leggyakoribb 1000 szó teszi ki a nyelv 85%-át, a leggyakoribb 3000 pedig a 98%-ot.

A tanulásban van egy olyan elv, hogy 10 000 óra gyakorlás kell, hogy bármiben a világ élvonalához tartozz. Ez vonatkozhat pl. a teniszre, zongorára…  

Ezzel a szabállyal több szempontból lehet vitatkozni. A legtöbben nem szeretnénk a világ élvonalába tartozni. Ha pár száz órát eltöltesz valamivel, már akkor is jobban fogod tudni, mint az emberek nagy része. Ami viszont még jobb: már 40-50- 60 óra tanulással egy nagyon jó szintre juthatsz el. Ha elkezdesz zongorázni tanulni, akkor 40 óra után már biztos elő tudsz adni a családodnak egy karácsonyi dalt. Ha elkezdesz rajzolni tanulni, akkor 40 óra után a legtöbben csak nézni fognak, hogy hol és mikor tanultad ezt Te meg ilyen jól. Ha főzni tanulsz, akkor nem leszel 40 óra után Jamie Oliver, de a családodat egész biztos le tudod nyűgözni.

Az olvasásnál a könyvek nagy része felesleges számodra, nem érdekes a céljaidhoz. Amit viszont tényleg meg szeretnél tanulni, annak 80%-a felesleges. A könyv 20 %-a tartalmazza a számodra fontos információ 80%-át. Ha valaki viszont szépen lassan végigolvas egy könyvet, az is, annak a nagy részét el fogja felejteni. Ha viszont megtalálod a könyvben a számodra fontos információkat, sokkal gyorsabban haladsz.

Ahhoz persze, hogy tudd, mik a számodra fontos információk, tisztában kell lenned a könyvvel kapcsolatos céljaiddal. Miért olvasod a könyvet? Egy vizsgára készülsz? Milyen típusú lesz a vizsga? Feleletválasztós? Vagy beszélni kell róla? A munkádhoz kell egy új számítógépes programot megtanulni? Marketinget tanulsz, hogy a saját cégedben az eladásokat növeld vagy a munkahelyeden jobb eredményeket érj el? Mit vársz el ettől a könyvtől?

Sok esetben igaz az, hogy a könyvek eleje, vége, a fejezetek első és utolsó bekezdése, a bekezdések első és utolsó mondata tartalmazza a legfontosabb információkat. Ehhez jönnek még természetesen a kiemelések, nagy és dőlt betűs szavak mondatok és az ezek körülötti részek, ábrák, táblázatok.

Persze a 80/20-as szabály se mindig alkalmazható… Senki nem szeretne szívműtétre menni egy orvoshoz, aki 80 %-ban érti a szív működését. 🙂

Duplázd meg tanulási sebességedet ajándék e-book-unkkal!

Kapcsolódó bejegyzések
7 tipp, hogyan szerettesd meg gyermekeddel az olvasást

Már gyermekként is könyvmoly voltam, tiniként sokszor olvastam egész éjszakákat végig, így ez a téma először kisfiamnál lett fontos, aki Tovább

Hogyan legyen időd mindenre: avagy a 25 órából álló nap titka

Az egyik leggyakoribb ok, ami sokakat visszatart a tanulástól az az időhiány. "Nincs időm tanulni"- hallom sokszor. Pedig el kellene Tovább

Az élethosszig tartó tanulás ma már nem kérdés..

a kérdés a hogyan   A gyermekek szeretnek tanulni. Ez tény! Miért veszítjük el ezt a szeretetünket később? Legalábbis én Tovább

Változhat az intelligencia szint?

Sokáig gondolta azt mindenki, hogy az intelligencia egy velünk született tulajdonság, amin nem tudunk változtatni; van, aki okosnak született és Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..