A nyelvtanulás 12 titka

Van néhány dolog, amit a legtöbb nyelvtanuló elront és hónapokkal vagy évekkel hosszabodik meg a nyelvtanulás folyamata emiatt.

Pedig kevesen vannak, akiket ne érintene a nyelvtanulás kérdése. Szükségünk van rá az érettségihez, a diplomához, egy jobban fizető álláshoz, esetleg a külföldi munkavállaláshoz vagy nyaraláshoz.

A nyelviskolai alaptanfolyamok meg tömve vannak a sokszoros újrakezdőkkel, az áhított nyelvvizsga pedig sokszor évek kemény munkája árán sikerül csak.

Pedig a nyelvtanulás nem tehetség kérdése, a megfelelő módszerekkel mindenki képes rá!

Bár én magam “csak” egy német felsőfokú és egy angol középfokú nyelvvizsgával rendelkezem, de számtalan olyan szerzőnek a könyvét elolvastam, akik 6- 8 – 10 vagy még több nyelven megtanultak.

Ebben a cikkben összeszedtem a legfontosabb titkokat.

  • Hogyan beszélj a nyelvtanulás első napjától kezdve?
  • Hogyan tanulj meg egy nyelvet pár hónap alatt folyékonyan?
  • Hogyan add el magad szinte anyanyelvűként?
  • Hogyan javítsd a kiejtésed?

Most megtudhatod!

1 A megfelelő szavakat tanuld a megfelelő módon!

Nem kell minden szót tudni, az angolban például 65%-ban 300 szót használunk… Ismered a Pareto szabályt, ugye? Ki kell választani a nyelvtanulásnak azt a 20%-át, ami a sikereink 80%-ért felelős!

Szótanulásra hasznos program pl. az Anki!

Azért a 300 szó nem lesz hosszútávon elegendő, de arra igenis elég lesz, hogy tovább tudj fejlődni. Arra is ügyelni kell, hogy melyik ez a 300 szó: ha külföldre készülsz ápolónőnek akkor teljesen más szavakat kell tanulnod, mintha egy étterembe szeretnél elhelyezkedni a Balatonon és muszáj a külföldi turistákkal kicsit beszélgetni és a rendelést felvenni. A második esetben valószínű felesleges az injekciós tű külföldi verzióját megtanulnod, ami viszont az első esetben nélkülözhetetlen.

2. Tanuld meg a közös eredetű szavakat!

Mi nem vagyunk túl szerencsés helyzetben a magyar anyanyelvvel! De azért találunk ilyet bőven. A telefon például das Telefon lesz, a sál, az németül is Schal, csak sch-val! Nem, azért nem olyan egyszerű, mint ahogy valamelyik ismerősöm megjegyezte, a sapkából nem marad Schapka- csak sch-val… azt már meg kell tanulni… Ha tudsz angolul, akkor már nagyon szerencsés helyzetben vagy a némettel, és én a német meg angoltudásommal sokszor gond nélkül megértem a holland írott szöveget! Tehát minél több nyelvet tudsz, annál könnyebb lesz a többi!

3. Használd az új nyelvet minden nap!

A nyelvtanulás – és főleg a beszéd- olyan mint az edzés: nem elég, ha elméletben tudod, hogy hogy működik a futópad. Ahhoz, hogy izmosodjál, hogy formáld az alakodat rá kell állni a futópadra és használni. Rendszeresen. Hetente kétszer- háromszor vagy akár mindennap.

Ahhoz hogy meg tudj szólalni egy idegen nyelven, nem elég ha megtanulod a szavakat és a nyelvtant. Használnod kell a nyelvet minden nap.

Az internetnek hála ez már nem is olyan bonyolult még akkor se, ha Magyarországon vagy! Ha külföldön, akkor az maga a Paradicsom! :) Nézd a youtube anyanyelvű videóit, olvasd a népszerű honlapokat! Németnél a DeutscheWelle nagyon jó! Majd foglald össze őket szóban. Az is jó, ha minden nap csak magadnak beszélsz egy kicsit mosogatás vagy autóvezetés közben.

4. Skype!

Vagyis a lényeg, hogy ha a beszéd célod, akkor beszélgess anyanyelvűekkel! Amikor kicsit belekóstoltam az orosz nyelv szépségeibe, 2 nap után már “beszélgettem” is egy orosszal! Nagyon sok hibámat javított egyből már a számok kiejtésénél! Tényleg jó volt, bár nem mondom, hogy nem izgultam! :)

5. Spórolj! A legjobb anyagok ingyenesek!

Lehet találni jó, fizetős anyagokat is, de nagyon sok ingyenes lehetőség van, pl. a Forvo vagy a Livemocha, ahol a leckékhez tartozó egyes feladatokat anyanyelvűek javítják ki!

6. A felnőttek jobb nyelvtanulók mint a gyerekek

Az életkor nem lehet kifogás!

Persze, hogy eszünkbe jut ez, amikor 5 év tanulás után még csak dadogunk az idegen nyelven, miközben ott van az az 5- éves anyanyelvi gyerek és javítja ki a hobáinkat. Meddig jutott 5 év alatt ő és meddig te? De hány órát foglalkoztatok a nyelvvel? Te mondjuk heti két órával számolva 5 év alatt 500 órát. Ő napi 10- 12 órát volt anyanyelvi környezetben, az kb. 18 ezer órát jelent.

Azonban 3 óriási előnyük tényleg van a gyerekeknek a felnőttekkel szemben:

  • Rengeteg idejük van! Te nagy valószínűséggel nem tudsz napi 10 órát anyanyelvi környezetben lenni.
  • A kiejtést valóban könnyebben tanulják.
  • Nem félnek, nem érdekli őket ha hibáznak, ha rosszul mondanak valamit.

7. Mnemonic

Vagyis vicces hasonlatok találása. Ha tudsz angolul akkor a  memrise.com, tökéletes segítség ehhez! :) Ha magadtól találod ki, akkor viszont még jobban megjegyezhetővé válnak és még a kreativitásodat is fejleszti!

8. Hibázz nyugodtan!

Ne szégyelld ha hibázol, a hibákból tanulunk! Ne törekedj a tökéletesre se, ha arra vársz, amíg mindent tökéletesen, választékosan el tudsz mondani, akkor soha nem fogsz beszélni!

Nem szabad félni az elején attól, hogy hibázol. Akár szavak egymás után rakosgatásával mond el, amit szeretnél! Itt még a lényeg, hogy megértessük magunkat és ez sikerélményt ad! Ha valaki maximalista, akkor ez nem is mindig olyan könnyű! Azonban tudod mi a maximalizmus legtöbbször? Az önbizalom hiánya! Nem mersz addig megszólalni, amíg nem tökéletes, így viszont ellehetetleníted, hogy valaha tényleg tökéletes legyen.

Ha van gyereked tudod, hogyan kezdenek el a kétévesek beszélni. Először csak azt mondja, hogy “ató”, és mutat a kisautóra. Az édesanya persze megérti, hogy a gyerek a kisautót szeretné és meg is kapja, ami sikerélményt okoz és még többet fog próbálkozni. Mikor tanulna meg ugyanez a kétéves beszélni, ha azt gondolná, hogy addig nem fogok megszólalni, amíg nem tudom rendesen kimondani, hogy “anya, oda tudnád nekem adni légy szíves azt a kék autót a szekrény tetejéről?”

Szóval hibázz nyugodtan, de ne hagyd abba itt a tanulást! Nincs annál rosszabb, mint amikor valaki 20 év anyanyelvi környezet után se tudja a legalapvetőbb nyelvtani szabályokat használni!

9. Okos célok

Állíts magad elé olyan célokat, amik mérhetőek! Ne akard az “egész nyelvet tökéletesen megtanulni”, mert nem fog menni. Viszont fog menni, ha azt mondod: B2-es vagy C1-es szinten szeretném tudni a nyelvet! Mindezt időbeli korláttal tedd, ami ne legyen túl hosszú! Majdotiváló tud lenni egy jó cél, egy jó időtávval! Soha nem tettem volna le németül a nyelvvizsgát, ha úgy állok hozzá, hogy valamikorra meg szeretnék tanulni jól németül. Tudtam, hogy egy évem van a B2-re… és sikerült!

10. Ugrás B1-ről C2-re

Ha már elértél a B1 szintig, törekedj arra hogy a beszéded is gyakorold, de vedd elő a nyelvtankönyveket is. Ha anyanyelvűekkel beszélsz tartsd fent a beszéd-hallgatás egyensúlyát, készülj számodra érdekes témákból, hobbi, szabadság, jövőbeli tervek. B2 szint felett már olvass újságcikkeket, nehezebb blogbejegyzéseket! Jó ha van egy anyanyelvi beszélgető partnered, aki kijavítja a hibákat, és biztosítja, hogy ne csak megértesd magad, de tényleg a helyes kifejezéseket használd.

11. Javítsd a kiejtésed!

Meg lehet tanulni az anyanyelvünkre nem jellemző, pár új hangot is, ami az új nyelvben van, ha anyanyelvűként akarunk hangzani erre szükség is lesz! Nagyon jó kiejtés magyarázó videók vannak fent youtube-on… ha tudsz kicsit angolul, akkor a bőség zavarától fogsz szenvedni! Ha például a CH kiejtését szeretnéd gyakorolni: https://www.youtube.com/watch?v=OpDt69-qz8I.

Fontos nagyon a hanglejtés, a szavakon és mondatokon belüli hangsúly is! Figyeljünk rá oda, és próbáljuk meg utánozni az anyanyelvi kiejtőket!

12. Több nyelv!

Ha több idegen nyelvet szeretnél elsajátítani, csak akkor kezdj hozzá a következőhöz, ha az előzőt már legalább középfokon beszéled!

10 tuti tipp a hatékony tanuláshoz – ajándék e-book itt

Kapcsolódó bejegyzések
Vizsgázol? Akkor ezt mindenképp olvasd el

5 lépés a sikereses felkészüléshez Az első nagy vizsga az életünkben talán az érettségi. Aztán jönnek a különböző továbbképzések, nyelvvizsgák, Tovább

Hogyan segíts gyermekednek/ tanítványaidnak a tanulásban?

13 éves, félénk kislányként megszeppenve ültem a széken. Velem szemben ott ült az a szakállas, nagy darab bácsi, akinek anyukám Tovább

Hogyan legyen időd mindenre: avagy a 25 órából álló nap titka

Az egyik leggyakoribb ok, ami sokakat visszatart a tanulástól az az időhiány. "Nincs időm tanulni"- hallom sokszor. Pedig el kellene Tovább

Az élethosszig tartó tanulás ma már nem kérdés..

a kérdés a hogyan   A gyermekek szeretnek tanulni. Ez tény! Miért veszítjük el ezt a szeretetünket később? Legalábbis én Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..