Az élethosszig tartó tanulás ma már nem kérdés..

a kérdés a hogyan

 

A gyermekek szeretnek tanulni. Ez tény! Miért veszítjük el ezt a szeretetünket később?

Legalábbis én még nem nagyon láttam olyan kisgyermeket, aki kitartóan ragaszkodott volna ahhoz, hogy ő nem szeretne megtanulni járni, beszélni vagy rajzolni. 

Akkor meg mi a különbség, amikor olvasni, írni vagy számolni kell megtanulni az iskolában?

Miért felejtik el a gyerekek szeretni a tanulást? Miért van az, hogy ahogy az iskolai évfolyamok száma nő, sok esetben annyira nő az ellenszenv is az iskola iránt, romlanak a jegyek és egyre több pénzt kell költeni magántanárra. Miért esik nehezünkre felnőttként megtanulni valami újat?

´

Nem értjük miért van ez… 

Hiszen megtanultunk magyarul… Miért okoz gondot az idegen nyelv? Megtanultunk rajzolni. Miért okoz gondot később az olvasás, írás vagy a matematika?

Szüleink próbáltak segíteni: 

„Kincsem, ne így csináld, hanem úgy! Olvasd el 5-ször ezt az oldalt hangosan! Ne állj fel! Kapcsold ki a zenét!”

Ha nagyon nem megy szép szóval, akkor előbb-utóbb kevésbé szép szóval próbálkoztak. 🙂

Ezeket a módszereket a szüleiktől tanulták és a szüleik is a szüleiktől és ők is a szüleiktől. Néhány tanár is befolyással van tanulási technikánkra, ami azonban nem jelenti azt, hogy az a technika jó. 

Azonban sok tanár, a legtöbb iskola, nem is foglalkozik azzal, hogy tanulni tanítson.

Nekik nem ez a feladatuk; ők csak elmagyarázzák a táblánál a Pitagorasz tételt, az emberi szem működését vagy többé-kevésbé élvezetesen ábrázolják a 30 éves háború lefolyását. 

Aztán menj haza és tanuld meg! Kialakítunk valamilyen – általában nem túl hatékony- tanulási stílust, ami felnőttkorban is megmarad.

A különböző rossz tanulási technikák és egyéb rossz szokások lelassítják a tanulás folyamatát és ami még rosszabb: megutáltatják a tanulást. Amit meg utálunk, abból meg legritkábban vagyunk jók.  Ez kihat a későbbi iskolákra is, sőt egész életükre, hiszen a tanulás manapság élethosszig tartó folyamat: legalábbis viszonylag kevesen mondhatják el, hogy elhelyezkedtem egy munkahelyen, már nem kell semmit tanulnom. Jönnek a szakmai továbbképzések, új számítógépes programok, új nyelvek, esetleg egy teljesen új szakma megtanulása.

[1]

Az élethosszig való tanulás ma már nem kérdés…

A kérdés a hogyan…

Ha gyermekként nem tanultunk meg tanulni egész életünkben problémákba fogunk ütközni. 

Németországban, több iskolában tanulástechnikai tréninget tartanak a 10-11 éves tanulóknak. Nem véletlenül, hiszen ez az egyik legfontosabb dolog, amit meg kéne tanulniuk a gyerekeknek.

Annak, aki jól tud tanulni, óriási versenyelőnye van másokkal szemben: órákat spórol meg minden nap, órákkal több szabad ideje marad arra, hogy sportoljon, zenét tanuljon, barátokkal legyen, esetleg csak üljön és pihenjen. Az új képességek hatására, gyorsabban jut előre a karrierjében, gyorsabban növekszik a fizetése.

A legnagyobb előny azonban: nem utálja meg a tanulást! Nem érzi feleslegesnek az erre szánt időt, mert az eredmények magukért beszélnek: meg tud szólalni az adott idegen nyelven, javulnak a jegyei, a vizsgaeredményei, előre lép a munkahelyén, nő a fizetése, a cége bevétele.

Lelkesebb lesz és új dolgokat fog tanulni, míg az, aki elavult technikákat alkalmaz, belefásul a tanulásba, eredménytelennek látja, feladja, abbahagyja az iskolát, lemond az előléptetés lehetőségéről, azt állítja; ő ehhez buta, nem képes rá.

Olvasd el a többi bejegyzést is az oldalon vagy töltsd le ingyenes “10 tuti tipp a hatékony tanuláshoz” e-bookunkat, hogy választ kapj a hogyanra. 🙂


[1] adatok forrása: https://www.ksh.hu/oktatas

 

Kapcsolódó bejegyzések
Minden, amit a figyelemzavarról/ hiperaktivitásról tudni érdemes

Elveszti a sapkáját, sálját, iskolai dolgait, kulcsát? Elfelejti (felírni) a házi feladatát? Nyugtalan, nem tud a helyén megmaradni, közbeszól, amikor Tovább

Hogyan legyen sikeres az iskola első 4 éve?

Évente 4 millió forint. Ennyivel keresnek többet jelenleg az egyetemet végzettek a szakiskolát végzetteknél. Szülőként fontos nekünk gyermekünk jövője. Azt Tovább

Változhat az intelligencia szint?

Sokáig gondolta azt mindenki, hogy az intelligencia egy velünk született tulajdonság, amin nem tudunk változtatni; van, aki okosnak született és Tovább

7 tipp, hogyan szerettesd meg gyermekeddel az olvasást

Már gyermekként is könyvmoly voltam, tiniként sokszor olvastam egész éjszakákat végig, így ez a téma először kisfiamnál lett fontos, aki Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..