Hogyan legyen sikeres az iskola első 4 éve?

Évente 4 millió forint. Ennyivel keresnek többet jelenleg az egyetemet végzettek a szakiskolát végzetteknél.

Szülőként fontos nekünk gyermekünk jövője. Azt is tudjuk, hogy az iskolai teljesítmény, ha nem is a teljes boldogságot határozza meg, de jelentősen kihat az anyagi biztonságunkra egész életünk során.

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2016. májusi adatai adatai alapján

  • 172 726 forintot (bruttó) keresnek az általános iskolai végzettséggel rendelkezők,
  • 198 503 forint (bruttó) a szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezők átlagbére,
  • 236 339 forint az érettségizetteké,
  • bruttó 369 358 forintot vihetnek haza átlagosan a főiskolai végzettségűek és
  • 506 201 forintot az egyetemi diplomával rendelkezők.

Ez nem kis különbség, természetes, hogy szeretnénk, ha gyermekünk minél jobban teljesítene.

“Az általános iskola első évei az egész iskolai pályafutást meghatározza.”

Ez több szempontból igaz:

1.

Szeretni fog tanulni vagy utálja majd az iskolát? Ha utálja, akkor mindegy hány évig, de rossz érzéssel fog iskolába járni, ami nagyon megnehezíti a jó teljesítmény elérését. Lehet egyáltalán valaki jó olyanban, amit nem szeret? Biztosan… de sokkal könnyebb jónak lenni olyanban, amit szívesen csinálunk.

Az első fontos feladatunk tehát: megszerettetni a tanulást, az iskolát.

Erre természetesen a legegyszerűbb, ha sikereket ér el az iskolában kezdetektől fogva. És itt el is érkeztünk a következő ponthoz.

2.

Ha gyermekünk jó jegyeket kezd el szerezni, akkor ezt később nagyon nehéz lesz megváltoztatni, ha viszont megbélyegzik rossz tanulónak, akkor ebből a skatulyából is nehezen fog kikerülni.

Mindannyian gondolunk arra néha, hogy a tanárok mintha szívesebben adnának jó jegyeket azoknak a tanulóknak, akik jól teljesítettek eddig és ha egy feleletnél nem annyira jeleskednek, akkor is inkább felfelé kerekítenek. Rossz tanulóknál eleve azt várják, hogy rossz lesz a teljesítmény és sokkal jobban kell küzdeniük egy-egy jó jegyért.

A második lépés: jó jegyek szerzése.

Ez nem is olyan nehéz mint gondolnánk. De nem is olyan könnyű, különben mindenkinek sikerülne.

Hogyan érjük el, hogy jó jegyeket szerezzen?

3.

Az alsó tagozat alapismeretekről szól, amit mindenki képes megtanulni:

Olvasás: olvassunk folyékonyan, úgyhogy meg is értsük, vissza is tudjuk adni a szöveget. Sokan viszont sajnos erre még 7.-8. osztályban sem képesek, rengeteg 16 éves fiatal még soha nem olvasott el egy könyvet és az iskolai kötelező irodalomnak is csak a rövidített verzióját választotta.

Ha viszont nem érti rendesen a szöveget, akkor nagy eséllyel nem fog tudni tanulni. Hogyan is tudná megérteni a matekot, ha kihívást jelent már az is, hogy azt a két oldalt megértse? Hogyan tudna jó jegyet szerezni történelemből, ha az adott könyvfejezet elolvasása lehetetlen küldetésnek tűnik?

Az olvasás rendes elsajátítása az általános iskola egyik legfontosabb feladata.

I

Az olvasás megszerettetésére további tippeket itt találsz, de fontos az is, hogy megtaláljuk mivel lehet motiválni gyermekünket.

4.

Nagyon kevés az esély rá, hogy egy 8 éves felfog egy ilyen mondatot: “gyere, olvassunk, mert különben nem fogsz tudni később jó jegyeket szerezni, nem jutsz be majd abba az iskolába, amibe szeretnél és 25 – 30 év múlva nem fogsz jó fizetést kapni és esetleg egy olyan állásba fogsz dolgozni, amit a hátad közepére se kívánsz.

Te tudod, hogy valamikor lesz a te gyermeked is 30 éves, de neki 8 évesen ez örökkévalóságnak tűnik, ami soha nem jön el. Hogy emiatt a legó helyett egy könyvet vegyen a kezébe az meg teljesen kizárt. Ha kényszerítjük, (nem jöhetsz ki a szobádból, amíg nem mondtad el, hogy miről szól az a két oldal) akkor viszont az egészhez csak rossz érzés fog társulni, megutáltatjuk vele az olvasást.

A jutalmazás jobban beválik. Azonban kreatívnak kell lenni: ha valaki utálja a csokit, akkor a kisujját se fogja megmozdítani egy tábla Milkáért.

A következő lépés, hogy

megtaláljuk, mivel motiválhatjuk csemeténket.

Matek: Az alapvető matematikai ismeretek elsajátítása természetesen ugyanilyen fontos.

Nehéz lesz megérteni a későbbi bonyolultabb műveleteket, ha valaki nehézségei vannak a négy alapvető művelettel: az összeadással, kivonással, szorzással és osztással. Ha nem sikerül az alsó tagozatos matematikát jól elsajátítani, annak egyenes következménye az évekig tartó küzdelem és a havi több tízezer forintnyi kiadás a matek korrepetálásra.

Alsó tagozat…. Gyermekünk még kicsi…. Játszani szeretne… Hagyjuk? Vagy kényszerítsük a tanulásra, hogy megalapozzuk a jövőjét? Szerintem egyik se… A gyerekek szeretnek tanulni… Gondolj csak bele mennyi mindent tanult meg magától az elmúlt 6-8-10 évben! Megtanult beszélni, járni, egy labdát eldobni és elkapni, rajzolni, ugrálókötelezni… A gyerekek szívesen tanulnak, a feladatunk, hogy ne vegyük el a kedvét az olyan mondatokkal, hogy “olvasd el 5-ször ezt az oldalt, mert addig nem állhatsz fel az asztaltól”.

Az olvasd el 5-ször típusú tanulásnak amúgy se sok értelme van, ahogy a magolásnak sem. A tanulásnak értelmesnek kell lennie, meg kell értsük, amit írnak, erre pedig a magolás a legkevésbé alkalmas eszköz.

Hatékonyabb tanulási technikákkal viszont jóval előbbre juthatunk: gyermekünk könnyebben megértheti az anyagot, egész életében szívesebben fog tanulni.

10 tuti tipp a hatékony tanuláshoz– ajándék e-book itt!

Kapcsolódó bejegyzések
Hogyan segíts gyermekednek/ tanítványaidnak a tanulásban?

13 éves, félénk kislányként megszeppenve ültem a széken. Velem szemben ott ült az a szakállas, nagy darab bácsi, akinek anyukám Tovább

7 tipp, hogyan szerettesd meg gyermekeddel az olvasást

Már gyermekként is könyvmoly voltam, tiniként sokszor olvastam egész éjszakákat végig, így ez a téma először kisfiamnál lett fontos, aki Tovább

Hogyan tanuljunk “problémás” gyerekkel?

Néhány gyereknek könnyebben megy az iskola, néhánynak nehezebben, néhány már óvodáskorban könnyedén, szinte magától megtanul olvasni, néhánynál ez még az Tovább

Történet az erdei állatokról, akik iskolát alapítottak

Hallottad már a történetet az erdei állatokról, akik elhatározták, hogy iskolát alapítanak? Itt most csak egy rövidített változatát szeretném elmesélni Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..