Hogyan tanuljunk “problémás” gyerekkel?

problémás gyerek, tanulás

Néhány gyereknek könnyebben megy az iskola, néhánynak nehezebben, néhány már óvodáskorban könnyedén, szinte magától megtanul olvasni, néhánynál ez még az iskolában is kínszenvedés. Néhány magától leül a házi feladatot megcsinálni, újraírja a füzetet, ha szépséghiba van benne, külön készül az órákra… Néhány viszont egyszerűen nem akar tanulni, nem tud nyugton ülni, nem figyel, izeg-mozog, és minden házi feladat egy kész hercehurca, egy egész estét betöltő program. 

Ha a Te gyermeked is a “nem egyszerűen tanuló” csemeték közé tartozik, akkor most figyelj, mert összeszedtünk néhány tippet, amivel az ő iskolai sikereit is elősegítheted. 

i-am-a-student-1412778_640.jpg

Mi a probléma?

Elfelejti felírni a házi feladatot, nem hozza haza, nem találja a füzeteit, nem jó az időbeosztása, nem akar elkezdeni tanulni, csak álmodozik, a szobába berepülő legyet szemléli a füzete helyett… Minden érdekesebb, mint az a bizonyos matekfeladat.

Közben rosszak a jegyei. Legalábbis rosszabbak, mint ami a szellemi képességei alapján lehetne. Tudjuk, hogy okosabb ennél, de egyszerűen nem figyel, nem tanul. 

Talán emiatt alacsonyabb szintű iskolába jár, mint amire képes lenne, talán aggódunk, hogy nem fogják “normális” iskolába felvenni, vagy az okoz állandó fejfájást, hogy meg fog-e tanulni valaha rendesen írni, olvasni, számolni. 

Nem buta! De hogyan lehetne segíteni neki, hogy jobban koncentráljon, hogy tanuljon, hogy megértse; az ő jövője a tét?

6 tipp a sikeres tanuláshoz:

  • Ha lehet, mindig ugyanazon a helyen tanuljon/ tanuljatok: legyen az az íróasztal a szobájában vagy az étkezőasztal. Fontos, hogy ha lehet szinte semmi ne legyen az asztalon. Ne hagyjatok ott egy könyvet vagy egy újságot, mert könnyen lehet, hogy a címlapján lévő kép sokkal érdekesebb lesz, mint az iskolai füzet, ne legyen ott egy óra, aminél a mutató körbe járásának tanulmányozása lehet rendkívül érdekes tevékenység.
  • Próbáljátok meg a tanulási időt is rendszeressé tenni: hazajön, eszik, egy fél óra-óra játék és utána tanulás. Találjátok ki a saját rendszereteket, hogy mikor a legjobb, de ha lehet ne az esti órára időzítsetek. Ami viszont még fontosabb: ne egyik nap azonnal iskola után, másik nap viszont a vacsora végeztével. 
  • Vizsgáltasd ki a gyermeket! Lehet, hogy általánosságban túl nehéz neki az iskola? Lehet, hogy könnyebben boldogulna egy gyengébb iskolában? Csináltassatok egy intelligencia tesztet, ami szintén iránymutatót adhat. Persze csak ha sikerül elérni, hogy az intelligencia tesztnél tényleg koncentráljon. Figyelembe kell venni azt is, hogy fejlesztéssel ilyenkor még sokat változhat az intelligencia, úgyhogy az eredménnyel azért bánj óvatosan
  • Motiváld! A legtöbb gyerek nem tudja felfogni, hogy tanulni kell, ahhoz hogy jó jegyeket kapjon és 10-15-20 év múlva jó állása legyen, amivel elégedett és még a megélhetéshez is elegendő pénzt keres vele. Ez az időtáv egyszerűen túl sok, hiszen talán még összesen nem is élt ennyi évet. Kell találnod valamit, ami most motiválja! Ez lehet egy mosoly, egy dicséret. A gyerekeknek hihetetlenül szükségük van a pozitív visszajelzésre, akkor is, ha ezt nem mutatják. Sokan tanulnak csak azért jól, mert ez és ez a tanító néni olyan kedves… Lehet ez egy csoki, egy kisebb jutalom. Lehet ez az, hogy Te magad érdeklődsz a tananyag iránt, neked elmagyarázhatja, veled lehet addig. Megpróbálhatod egyszerűen érdekessé varázsolni a tananyagot, a témáról szóló gyermekeknek szóló újságokkal, dokumentumfilmekkel. 
  • Segíts neki a rendszerezésben, pl. egy színes jelzőkkel elválasztott dokumentum rendező csodákat tehet. 
  • Egyszerre kis anyagokat tanuljatok meg és ismételjétek át azt rendszeresen.

10 tuti tipp a hatékony tanuláshoz – ajándék e-book itt

Kapcsolódó bejegyzések
Hogyan segíts gyermekednek/ tanítványaidnak a tanulásban?

13 éves, félénk kislányként megszeppenve ültem a széken. Velem szemben ott ült az a szakállas, nagy darab bácsi, akinek anyukám Tovább

Hogyan legyen sikeres az iskola első 4 éve?

Évente 4 millió forint. Ennyivel keresnek többet jelenleg az egyetemet végzettek a szakiskolát végzetteknél. Szülőként fontos nekünk gyermekünk jövője. Azt Tovább

7 tipp, hogyan szerettesd meg gyermekeddel az olvasást

Már gyermekként is könyvmoly voltam, tiniként sokszor olvastam egész éjszakákat végig, így ez a téma először kisfiamnál lett fontos, aki Tovább

Történet az erdei állatokról, akik iskolát alapítottak

Hallottad már a történetet az erdei állatokról, akik elhatározták, hogy iskolát alapítanak? Itt most csak egy rövidített változatát szeretném elmesélni Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..