Változhat az intelligencia szint?

Intelligencia

Sokáig gondolta azt mindenki, hogy az intelligencia egy velünk született tulajdonság, amin nem tudunk változtatni; van, aki okosnak született és az is marad, van aki butának és az is marad.

De tényleg így van?

Több kutatás szerint, nem egészen.

Dave Perkins (Harvard) szerint az intelligencia egy része valóban örökölt, nem tudunk vele mit kezdeni.

Az intelligenciát azonban befolyásolják más tényezők is. Ilyen pl. az eddigi tudásunk, tapasztalatunk. Ha valami nem teljesen új, akkor azt könnyebben tanuljuk meg.

Pl. ha tudod, hogy a ház angolul house, akkor a német Haus-t sokkal egyszerűbben fogod megtanulni. Ha valamihez tudod kötni a dolgokat, akkor gyorsabban tudsz új dolgokat tanulni. Vagyis gyakorlat teszi a mestert, minél többet tanulsz, annál gyorsabban fogsz tudni tanulni.

chess-2730034_640.jpg

Ami még változni tud Dave Perkins szerint az a módszer, stratégia, amivel gondolkozunk, ahogy tanulunk, ahogy a problémákra keressük a megoldást. Ha nem működik egy gondolkodásmód, akkor egyszerűen el kell lesnünk azoktól, akik ezt jól csinálják. Ha nem boldogulsz a nyelvtanulással, akkor az nem jelenti azt, hogy “nincs nyelvérzéked”, lehet, hogy csak azt jelenti, hogy nem a számodra megfelelő módon állsz neki a tanulásnak. Ha gyermeked rossz matekból, az nem azt jelenti, hogy buta, hanem azt, hogy nem jól próbálja megérteni, majd saját magáról is elhiszi, hogy nem tudja megcsinálni és egyre nehezebb lesz ezen változtatni. Ráadásul mivel az anyagok egymásra épülnek, ezért nagyon nehéz lesz később jól teljesíteni, ha az alapok rosszak: nem fogja tudni a Pitagorasz tételt alkalmazni, ha gondjai vannak a szorzással.

Sajnos a “megfelelő módszer” nem mindig ugyanaz, ahogy mindannyian mások vagyunk, úgy az agyunk is máshogy működik, ezért a számunkra megfelelő módszer megtalálásához idő kell.

10 tuti tipp a hatékony tanuláshoz – ajándék e-book itt

Források:

https://www.google.com/amp/s/birkenbihldenkt.wordpress.com/2009/09/07/perkins-1-2-3/amp/

Vera F Birkenbihl: Sprachenlernen leichtgemacht

Kapcsolódó bejegyzések
Minden, amit a figyelemzavarról/ hiperaktivitásról tudni érdemes

Elveszti a sapkáját, sálját, iskolai dolgait, kulcsát? Elfelejti (felírni) a házi feladatát? Nyugtalan, nem tud a helyén megmaradni, közbeszól, amikor Tovább

Az élethosszig tartó tanulás ma már nem kérdés..

a kérdés a hogyan   A gyermekek szeretnek tanulni. Ez tény! Miért veszítjük el ezt a szeretetünket később? Legalábbis én Tovább

Hogyan legyen sikeres az iskola első 4 éve?

Évente 4 millió forint. Ennyivel keresnek többet jelenleg az egyetemet végzettek a szakiskolát végzetteknél. Szülőként fontos nekünk gyermekünk jövője. Azt Tovább

7 tipp, hogyan szerettesd meg gyermekeddel az olvasást

Már gyermekként is könyvmoly voltam, tiniként sokszor olvastam egész éjszakákat végig, így ez a téma először kisfiamnál lett fontos, aki Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..