Vizsgázol? Akkor ezt mindenképp olvasd el

5 lépés a sikereses felkészüléshez

Az első nagy vizsga az életünkben talán az érettségi. Aztán jönnek a különböző továbbképzések, nyelvvizsgák, főiskola, egyetem, szakmai képzések, átképzések és még folytathatnánk a sort. A különböző vizsgák újra és újra keresztezik életünket. Néhányan ezt lazábban veszik és teljes nyugalommal veszik a tollat a kezükbe, néhányan viszont egy-egy fontosabb megmérettetés elött nem tudnak aludni vagy enni és remegő gyomorral indulnak el otthonról a nagy napon.

De mi is a titka a sikeres eredményeknek? Hogy mennyit tanulunk vagy milyen okosak vagyunk? Vagy csak a szerencse kérdése, hogy melyik tételt húzzuk, milyen feladatot kapunk? A fentiek mindegyike valamilyen szinten szerepet játszik a sikerhez, de most összeszedtük 5 pontban, hogy mi járulhat még hozzá jelentősen a sikerhez.

1. Célkitűzés

Először is legyél tisztába a céljaiddal. Mit akarsz elérni ezzel a vizsgával? Mennyire fontos a jó eredmény? Csak éppen sikerülnie kell vagy közel 100%-osra szeretnéd tudni az anyagot. Írd is le a célodat, ez növelni fogja a motivációdat.

  • Szeretném a nyelvvizsgát letenni, mert több fizetést fogok utána kapni. Százalékos eredmény mindegy.
  • Szeretnék a számvitel vizsgára legalább kettes jegyet kapni, hogy jó eredménye legyen a diplomámnak.
  • Szeretném a honlaptervezés vizsgát szinte hibátlanul elsajátítani, hogy később a legjobb szolgáltatást tudjam nyújtani az ügyfeleknek.

Ha több vizsgára készülsz egyszerre, akkor mindegyikre külön külön tervezz. A célok azonban maradjanak (könnyen vagy nehezebben, de) elérhetőek.

2. Áttekintés

Milyen anyagmennyiséget kell elsajátítanod? Melyik könyvek fontosak? Hány oldalasak a könyvek? Milyen előadásokat kell hozzá meghallgatnod? Hány szót kell kb. tudnod? Milyen gyakorló feladatok vannak?

Szedd össze egybe az egészet és ne nyugtalankodj, akkor se, ha jelen pillanatban úgy érzed napi 25 órával se tudsz megbirkózni az információhegyekkel.

3. Tervezz!

Mennyi időd van a vizsgádig? Egy hét? Két hónap? Fél év vagy egy egész év?

Oszd be a tananyagot kisebb időszakokra, hetekre, azon belül akár napokra is. Ha vannak témakörök aszerint, ha nincs akkor például oldalszámok alapján.

  • 312 oldalas könyvet kell megtanulni, fél év múlva van a vizsga, az azt jelenti, hogy ha heti 15 oldalt (minden hétköznap 3-at) megtanulok, akkor még elegendő idő marad az ismétlésre is.
  • A középfokú nyelvvizsgára még egy 1500 szót szeretnék megtanulni, mindezt egy év múlvára, tehát átlagosan heti 30 (vagy hétfőtől szombatig) napi 5 új szóra lesz szükségem.
  • 15 témakör van a vizsgán, tehát heti egyet kell tudni

Ugye mennyivel jobban hangzik napi 3 oldalt végig venni, mint azt a vastag könyvet kétségbeesve a kezünkben tartani? Ugye mennyivel jobb, ha csak napi 5 szót kell megtanulni, mint az “Úristen, milyen hiányos még a szókincsem”?

Ne tervezz nagyon szűkre, maradjon idő a váratlan eseményekre: megbetegedett gyerek, túlórázás a munkahelyen, átbulizott szülinapi éjszaka. Ha nincs időd ilyenekre, akkor az első lemaradás után esni fog a motivációd. Tervezz be heti 1-2 napot pótlásokra és hagyjál időt a vizsga elött is, hogy az esetleges csúszásokat bepótold.

4. Ismétlés

Fontos, hogy hagyjál elég időt ismétlésre! Kezdj el már a felkészülés közben ismételni.

Már a heti anyagot is több lépésre tervezheted, akkor már benne van az ismétlés is. Hétfőn elolvasom a könyvet, kedden megpróbálom elmondani, szerdán a feladatokra koncentrálok. Lehet persze lépcsőzetesen is… X héten elolvasom már előre a 10. fejezetet, a 9-et tanulom a jegyzetek alapján, a 8. kijegyzetelem, a 7-et meg megpróbálom még egyszer felidézni.

Az ismétlés rendkívül fontos ahhoz, hogy ne felejtsél. Ugye láttad már Ebbinghausen felejtés görbéjét? A lényeg, hogy az első napon felejtünk a legtöbbet abból, amit megtanultunk, ha nem ismétlünk. Tehát hiába érezzük úgy, hogy tudjuk közvetlenül tanulás után, ismétlés nélkül pár napon belül a kétharmadát el fogjuk felejteni.

5. Jutalom

Mindenkinek kell egy kis jutalom a motiváció fenntartásához.

Ez lehet egészen aprócska is. Készíts listát papíron vagy valamelyik telefonos alkalmazással a napi elvégzendő feladatokról. Iszonyú jó érzés tud lenni kisatírozni, hogy a mai 5 szót is megtanultad, a mai 3 oldalt is elolvastad.

Időnként betehetsz valami nagyobb jutalmat is. A 100. oldal után egy új nadrág például. 🙂

Ha pedig szeretnél több tanulási tippet, ne felejtsd el letölteni ingyenes TANULJ MEG 10-SZER OLYAN GYORSAN TANULNI! e-book-unkat itt: http://tanuljtino.hu

Kapcsolódó bejegyzések
Ami az iskola feladata (lenne)…

"Anya, ezt meg miért kell megtanulnom? Semmi szükségem nem lesz rá! Egyáltalán... Minek járjak iskolába?" - Teszi fel sok gyermek Tovább

Hogyan segíts gyermekednek/ tanítványaidnak a tanulásban?

13 éves, félénk kislányként megszeppenve ültem a széken. Velem szemben ott ült az a szakállas, nagy darab bácsi, akinek anyukám Tovább

Hogyan legyen időd mindenre: avagy a 25 órából álló nap titka

Az egyik leggyakoribb ok, ami sokakat visszatart a tanulástól az az időhiány. "Nincs időm tanulni"- hallom sokszor. Pedig el kellene Tovább

Az élethosszig tartó tanulás ma már nem kérdés..

a kérdés a hogyan   A gyermekek szeretnek tanulni. Ez tény! Miért veszítjük el ezt a szeretetünket később? Legalábbis én Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..